przez lokata Wt, 19.01.2010 22:14
Służę swoim przepisem:
krem kakaowy :250 g masła (dość miękkiego)
2-3 jaja(w zależności od tego ,czy duże)
10 dag cukru
1 paczuszka cukru waniliowego
9 dag ciemnego kakao
ubijam mikserem białka z odrobinką soli,dodaję cukier zwykły i waniliowy,potem dodaję żółtka,masło i kakao.
Czasem zdarzy mi się,ze krem "zważy się",no problem.Wstawiam garnek z kremem do garnka z niewielką ilością gorącej wody,ubijam mikserem aż krem się połączy w jednolitą masę.Jeśli za bardzo podgrzeję krem,wkładam garnek do zimnej kąpieli.Wychodzi gładziutki kremik,mniam!
! Ważne! Jaja zawsze wyparzam w ten sposób:zagotowuję w półlitrowym garnku wodę,kiedy wrze ,zanurzam w niej łyżkę stołową a na niej jajo.I wolno liczę do 10.Zdarzy się,ze skorupka lekko pęknie,ale to nic,salmonelli nie będzie na pewno.
Andruty przekładam na zmianę kremem kakaowym i dżemem z czarnej porzeczki(własnej roboty).Smacznego!