szarlotka lub jabłecznik

Smacznie

szarlotka lub jabłecznik

Postprzez Dorota Turowska Śr, 20.09.2006 06:46

Może ktoś ma łatwy, albo bardzo łatwy przepis na szarlotkę lub jabłecznik.I placek ze śliwkami może...Proszę podzielić się.
Dorota Turowska
 
Posty: 11
Dołączył(a): Wt, 29.03.2005 15:31

Postprzez aleksandra Pt, 22.09.2006 09:58

Placek ze sliwkami przepisy znajdzie Pani tutaj :
http://www.krystynajanda.com.pl/forum/v ... hp?t=72669
Avatar użytkownika
aleksandra
 
Posty: 846
Dołączył(a): Cz, 17.11.2005 23:58

Postprzez aleksandra Wt, 26.09.2006 09:01

SZARLOTKA

Ciasto:
4 szklanki maki
lyzeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
1 1/2 kostki masla
6 duzych zoltek
2 lyzki gestej kwasnej smietany

Nadzienie:
8 kwaskowatych jablek, obranych
pokrajanych na polplasterki
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 lyzeczki cynamonu
2 lyzki maki ziemniaczanej
3 lyzki soku z cytryny

3 lyzki tartej bulki
cukier puder do posypania

Ciasto:
Make, cukier puder i proszek do pieczenia przesiac do duzej miski. Maslo pokrajac na male kawalki, dodac do maki i posiekac, az masa bedzie grudkowata, dodac zoltka i kwasna smietane i wyrobic ciasto (mozna zrobic to w malakserze). Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.

Nadzienie:
Pokrojone jablka umiescic w rondelku, dodac wode i dusic przykryte okolo 15 minut, nie mieszac. Dodac cynamon i cukier, lekko wymieszac. Make ziemniaczana zmieszac z sokiem cytrynowym, dodac do masy jablkowej i dusic jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut. Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta.
Piec okolo godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.
Avatar użytkownika
aleksandra
 
Posty: 846
Dołączył(a): Cz, 17.11.2005 23:58

Sprawdzony i łatwy placek z jabłkami lub śliwkami

Postprzez Sara Śr, 04.10.2006 10:00

3 szklanki mąki
1,5 szklanka cukru
1 kostak margaryny (polecam "Kasię")
2 żółtka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
do posypania jabłek cynamon
2 łyżki gęstej smietany lub jogurtu

1 kg śliwek lub 1 kg kwaskowych jabłek, preferowane antonówki

¦liwki wydrążyć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami (albo pokroic w cienkie plasterki). Posypać cukrem i cynamonem. Poczekać, aż puszczą sok (ok. 0,5 h), odcedzić i sok wypić, jest pyszny.
Ciasto wyrobić na gładką kulkę. Ja robię to świderkami w robocie i potem całość zagniatam.
Podzielić na 2 części. Jedną wykleić dół foremki (pod jabłka podsypuję lekko tartą bułkę), wyłozyć jabłka lub śliwki i przykryć drugą częścią. Piec do zrumienienia.
Smacznego !
Sara
 
Posty: 32
Dołączył(a): So, 05.03.2005 22:38


Re: szarlotka lub jabłecznik

Postprzez welfareheals So, 03.09.2022 19:33

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39

Re: szarlotka lub jabłecznik

Postprzez welfareheals N, 10.03.2024 21:44

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39


Powrót do Przepisy kulinarne



cron